A logó

A logó a gordiusi csomó ábrázolása egy tálca felett.

A gordiusi csomó legendájából kiindulva, miszerint az faháncsból készült, ezért a logó sárga színt kapott. Szerző elképzelése szerint ez az összetett ábra jelképezi a jogi ügyek megoldásainak tálcán átnyújtását.

A gordiusi csomó
A gordiusi csomó egyrészről Nagy Sándorhoz és a frígiai Gordion városához kötődő legenda, másrészről metaforaként használatos azokban az esetekben, amikor egy látszólag megoldhatatlan problémát valaki egy váratlan húzással egy csapásra megold.
A legenda
“Gordios, Frígiának mondai királya ; egyszerű földművelő volt, kinek egy jósnő királyságot jósolt, ami úgy teljesedett be, hogy a viszálykodó frígek nem tudván fejedelmet választani, azt határozták, hogy az lesz a király, aki velük Zeusz temploma felé menet kocsin szembe jön. Ez a szerencsés halandó Gordios lett, aki véletlenül éppen arra tartott ökrös szekerével. Mint király Gordion várost alapítá Kis-Ázsiában a Timbresz és Szangariusz összefolyásánál s ebben Zeusnak templomot emelt. Itt állította föl királyságra vivő szekerét, Zeusnak áldozva azt, miután a szekérrudat s az igát faháncscsal oly ügyesen összecsomózta (gordiusi csomó), hogy nem akadt ember, aki föloldozta volna. Ehhez kötötték a jósok Ázsia uralmát. Nagy Sándor azután 333. föloldozta a járompálca kihúzásával, vagy más monda szerint szétvágta. Gordios dinasztiája — az ő fia a híres Midás — különben, úgy a Kr.e. VI. sz.-ig állt fönn. Gordion helyét legújabban fölásták, a gazdag eredményekről v.ö. Gustav und A. EJörfe, G. Ergebnisse der Aus- grabung ím Jahre 1900 (Berlin 1904).”
/Forrás: Révai Nagy Lexikona, VIII. kötet, Bp. 1913./
A metafora
"A kormányzat bármely kuszált ügyének
Gordius-bogát oly könnyen oldja meg,
Mint térdszalagját."
(Shakespeare: V. Henrik, ford.: Lévay József 1. felvonás 1. szín 45–47)
A jelen honlapra minden jog fenntartva (c) Szekeresné Dr. Zsák Krisztina

HTML Code Generator
Ez a honlap sütiket használ, hogy Önnek a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Olvassa el süti tájékoztatómat itt: https://drzsak.hu/sutitajekoztato.html