Ingatlan ügyletek oldal

Szerződés írásával, véleményezésével és egyéb jogi szolgáltatásokkal állok rendelkezésre.

Ingatlan ügyletek oldal

Szerződés írásával, véleményezésével és egyéb jogi szolgáltatásokkal állok rendelkezésre.

Ingatlan ügyletek oldal

Szerződés írásával, véleményezésével és egyéb jogi szolgáltatásokkal állok rendelkezésre.

Az ingatlanokat adják veszik, cserélik, hasznosítják (bérbeadás), azonban fontos és érdemes átgondolni, hogy mi is legyen az adott ingatlan sorsa hosszútávon.

Élettársak és házastársak esetén nemcsak a tulajdonjog mint kérdés merül fel az ingatlannal kapcsolatban, hanem a lakáshasználat, az ingatlanra fordított felújítási-, értéknövelő- és korszerűsítő beruházások is. Ha az élettársaknak, házastársaknak közös kiskorú gyermeke is van, akkor a lakáshasználat kérdése kiterjed a kiskorú gyermekre --mint tartásra rászorulóra-- is.

Az ingatlannal kapcsolatban rengeteg kérdést kell körüljárni, így például vizsgálandó, hogy az kizárólagos tulajdonba esik-e vagy közös vagyon, közös tulajdont képez-e, van-e rá elővásárlási jog, haszonélvezeti jog, használati jog, jelzálogjog bejegyezve, esetleg végrehajtási árverést tűztek-e ki rá.

Az ingatlan sorsát több módon lehet rendezni, például szerződéssel, végrendelettel és ha nem megy a megállapodás, akkor bírói úton. (Öröklés esetén végrendelet hiányában a törvényes öröklés rendje fogja meghatározni az ingatlan sorsát.)

Az ingatlan ügyleteknél -ügylettől függően- számolni kell a felmerülő adó fizetési, illeték fizetési kötelezettséggel, az ingatlant terhelő kiadásokkal (úgy mint például építményadó, kommunális adó) is.

Ingatlanra megköthető szerződések


Attól függően, hogy az ingatlan tulajdonjogának átruházása ingyenes vagy ellenszolgáltatás fejében történik, beszélünk ajándékozásról vagy adásvételről.
Ingatlanok azonos felek közti cseréjét csere szerződésbe kell foglalni.

Házastársak az egymás közti ügyleteik körében az Ingatlan tulajdoni hányadát --annak egészét vagy csak bizonyos hányadát-- átruházhatják a házastársra.

A házasulók és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösség időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel rendezhetik. Vagyonjogi szerződésben az Ingatlan sorsáról, a közös lakás használatáról is van jogi lehetőség rendelkezni.
Az élettársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat az élettársi együttélés idejére szerződéssel rendezhetik, ez is vagyonjogi szerződés.

Ingatlan tulajdonjogát át lehet ruházni gyermektartásdíj fejében vagy eltartás céljából. Az előbbi a szülők megegyezése a gyermektartásról, az utóbbi a tartási szerződés.

Ha a szerződő felek egy későbbi időpontban kívánnak egymással szerződést kötni és a lényeges feltételekben megállapodtak, akkor ezt előszerződésben kell rögzíteni ahhoz, hogy érvényesíthető legyen.

Ingatlanra a használat jogát is lehet biztosítani, ez történhet bérleti szerződéssel (ez a hasznosítás), de történhet haszonélvezeti jog vagy használati jog alapításával. A haszonélvezeti jog és a használati jog kiköthető élethosszig vagy rövidebb, meghatározott időtartamra. 


 1. Irodám ingatlan ügyletekben az alábbiak szerint kínál megoldást, szolgáltatást:
 2. szerződések írása,
 3. szerződések véleményezése,
 4. adásvételi szerződés, (ingatlan eladása, ingatlan vásárlása)
 5. ingatlan csere szerződés,
 6. ingatlan ajándékozási szerződés,
 7. ingatlan közös tulajdon létrehozása, közös tulajdon megszüntetése,
 8. haszonélvezeti jog, használati jog fenntartása, alapítása, ajándékozása,
 9. elővásárlási jog érvényesítése
 10. ingatlanra szavatossági jog érvényesítése
 11. bérleti szerződés szerkesztése, érvényesítése
 12. vagyonjogi szerződés 
 13. végrendelet
 14. ingatlan fejében tartási szerződés
 15. jogi állásfoglalás készítése konkrét tárgyban, konkrét kérdések mentén
 16. peres képviselet 
 17. peren kívüli egyeztetés, képviselet 
 18. végrehajtás 
 19. Nem találja a listában? Egyeztessen velem!
A jelen honlapra minden jog fenntartva (c) Szekeresné Dr. Zsák Krisztina

Landing Page Creator
Ez a honlap sütiket használ, hogy Önnek a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Olvassa el süti tájékoztatómat itt: https://drzsak.hu/sutitajekoztato.html