Hogyan indítson pert?

Peres útra akkor van szükség, ha a konkrét helyzet rendezése csak bírósági ítélettel vagy végzéssel érhető el. (Például a házasság felbontásáról csak Bíróság rendelkezhet, ezen felül van még számos ügykör, amiben csak a Bíróság ítélete rendezheti az adott helyzetet, és van jó néhány ügy csoport, ahol a Felek a Bíróság előtt egyezség megkötésével rendezhetik a felmerült jogvitájukat).

A pereskedés költséges, ezért csak akkor indítson pert, ha 1./ csak bírósági ítélettel lehet a helyzetét rendezni, vagy 2./ a jogvitát más módon nem lehet megoldani. Ha van mód peren kívüli egyezség megkötésére, inkább ezt a gyorsabb és költséghatékonyabb utat válassza, de ehhez kérje ügyvéd segítségét.

Ha pert indít, vegye figyelembe az alábbiakat:

 • Ügyvéd felvétele, megbízása  
  A pereskedés nagyon nehéz lehet azok számára, akik nem ismerik a jogi eljárást, a jogszabályi rendelkezéseket, a bírói gyakorlatot, éppen ezért szüksége lehet olyan személyre, akinek szakirányú végzettsége, megfelelő jogi ismerete és gyakorlati tapasztalata van, aki a perfelvételi szakban és a peres tárgyalásokon keresztül kézben tartja az ügyét az Öntől kapott információk és bizonyítékok alapján, valamint a jogi tudása, joggyakorlati ismeretei alapján. Tekintettel arra, hogy egy per kimenetele sok összetevőn múlik, ezért azt nem ígérhetem, hogy egy ügyvéd mellett megnyeri a pert, de az ügyvéd jelentősen növeli az esélyét a sikeres per lezárásnak, mintha maga képviselné saját magát. Az ügyvéd figyelemmel arra, hogy nem részese az ügynek, objektív és jó döntéseket tud hozni, míg Ön mint az ügy részese, érzelmi alapon kevésbé jó döntéseket hoz, viszont ez meghatározza a bírósági döntés utáni életét.
 • Keresse fel a megfelelő szakterülettel foglalkozó ügyvédet.
  Az ügyvédek tipikusan az ügycsoportok bizonyos területén szakosodnak. (Például családjog, cégjog, ingatlanjog, kártérítés, szerződések joga, stb.) Meg kell határoznia, hogy milyen típusú ügyben kíván eljárni és ehhez kell megtalálja a megfelelő ügyvédet. Ha nem biztos benne, hogy milyen típusú ügye van, keressen fel egy általános (például: polgári joggal foglalkozó) ügyvédet. Az általános ügyvédek is különböző típusú eseteket kezelnek, és adhatnak tanácsot, kezelhetik ügyét, vagy ajánlhatnak másik ügyvédet.
 • Keressen az ügyéhez tartozó szakterületen jártas ügyvédet. Az ügyvédeket számos módon megtalálhatja, többek között: ajánlás útján (ismerőstől, baráttól vagy családtagtól), online kereséssel, online közvetítők útján (például: ePiac.hu) vagy Google kereső segítségével.
 • Tekintse át az Ön részére ajánlott vagy az Ön által talált ügyvédek honlapjait, vegye fel velük a kapcsolatot. Itt azt kell eldöntenie, hogy melyik ügyvéddel fog tudni együtt dolgozni.
 • Egy ügyvédet bízzon meg vagy ügyvédek csoportját bízza-e meg?
  Nos, ha az Ön ügyének szakterületén jártas ügyvédet talál, akkor egy ügyvéd tökéletesen megfelelő. A több ügyvédnek ugyanabban a perben való megbízása nem jelent semmilyen előnyt az Ön számára, csak sokszoros költséget. A perben ugyanis egy ügyvéd tehet nyilatkozatokat tehát, ha több ügyvédet bízna meg, akkor ki kell jelölni, hogy ki legyen az az egy ügyvéd, aki a perben a nyilatkozatokat megteszi. Egyébként utalok arra, hogy a bírósági tárgyalótermek férőhelye alapján is többnyire egy ügyvédnek van hely.
 • Az Ügyvéd megbízása.
  Ha úgy dönt, hogy ügyvédet vesz fel, akkor megbízási szerződést kell kötni, amely tartalmazza az üzleti kapcsolat díjait, költségeit és szolgáltatásait. Kérje meg az ügyvédet, hogy magyarázza el a megbízási szerződést és Ön ellenőrizze az alábbiakat:
  Szerepel-e benne, hogy milyen ügyvédi tevékenység ellátására kéri fel az ügyvédet?
  A szerződésből –melyet Ön és az ügyvéd is aláírt- kapott-e egy eredeti példányt?
  Megegyezik-e az előzetes megállapodás a szerződésben foglalttal arról, hogy milyen munkát végez az ügyvéd, és az mennyibe fog kerülni?
  Szerepel-e benne az ügyére vonatkozó jogszabályi tájékoztatás?
 • Ha saját magát kívánja képviselni, akkor az új Perrendtartás szerint kell megnéznie, hogy egyáltalán eljárhat-e saját maga vagy kötelező-e a jogi képviselet, van-e jogosultsága pert indítani, van-e még ideje perelni, hol –melyik városban, melyik bíróság előtt- kell megindítani a pert, át kell tekintenie, hogy mi kell belekerüljön a keresetlevélbe –ugyanis ha hiányos vagy nem megfelelő, akkor a Bíróság visszautasítja azt- és milyen dokumentumokat vagy egyebeket kell hozzá csatolnia. A keresetlevél kapcsán az Ön által érvényesíteni kívánt jogra is ki kell térnie, mert a Bíróság csak arról fog dönteni, semmi másról.
 • Gondolja át, hogy az ügyét maga kívánja-e ellátni, képviselni (?) vagy inkább rábízza azt egy ügyvédre, aki mögött 5 év jogi egyetemi képzés áll, legalább 3 év alkalmazotti gyakorlat és sok év ügyvédi tapasztalat van.

HTML Code Creator
Ez a honlap sütiket használ, hogy Önnek a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Olvassa el süti tájékoztatómat itt: https://drzsak.hu/sutitajekoztato.html